WELKOM OP HET TERSCHELLINGER STRAND

Stormweer, eind 19e eeuw, Sil de strandjutter met zijn zonen, Wietse en Jelle met paard en wagen: ze moeten naar het strand. Uitkijkend naar schepen in nood, natuurlijk om opvarenden te helpen, maar stiekem ook hopend op overboord geslagen lading. Zo deden hun opa’s dat al en de opa’s van hun opa’s.

Wie kent deze beelden niet? Nog elk jaar wordt in de zomer de film Sil de strandjutter vertoond voor badgasten die op vakantie op Terschelling zijn. En iedereen geniet van deze beelden en snapt dat als het najaar nadert en de stormen over het eiland razen, er bij de eilanders iets begint te kriebelen. Ze moeten naar het strand…..

Dat oeroude, laten we het maar instinct noemen, bestaat nog steeds volop onder de eilanders. Nog steeds wemelt het van de eilanders op het strand bij noordwester storm en schepen in nood. Alleen…….tijden veranderen. Paard en wagen hebben plaats gemaakt voor Land Rovers en andere vierwiel aangedreven auto’s. Maar nog steeds begint het, als november nadert, te kriebelen bij de eilanders. Ze moeten naar het strand!

Dus komt u vanaf 1 november tot 1 april auto’s tegen op het Terschellinger strand. Eilanders met kriebels. Natuurlijk moeten zij rekening houden met de natuur, natuurlijk moeten zij rekening houden met alle andere strandgebruikers, natuurlijk moeten ook zij zich aanpassen aan de steeds maar toenemende regelgeving uit Den Haag en Brussel.

MAAR VOORAL: ZE MOETEN NAAR HET STRAND, AL EEUWEN LANG!