Strandrijden

 

 

Dit zijn de informatieborden die de Land Rover Club Terschelling heeft geplaatst nabij de strandopgangen op Terschelling. Het doel is begrip te kweken voor de aanwezigheid van auto’s op het Terschellinger strand gedurende de wintermaanden.

Zoals uit de tekst blijkt zit het jutten al generaties lang in het eilander bloed. En tegenwoordig gaat dat niet meer met paard en wagen, maar met (4 wiel aangedreven) auto’s. Het is voor veel eilanders een groot voorrecht op het strand te mogen rijden. Via gemeente en staatsbosbeheer horen we soms ook andere berichten, met name van toeristen van de wal. Zij snappen soms niet wat die auto’s op het strand te zoeken hebben. Met bovenstaande tekst hebben we proberen uit te leggen waarom het strandrijden voor veel eilanders zo belangrijk is.

Regelmatig krijgt het bestuur de vraag of het voor niet-eilanders toegestaan is om met de Land Rover op het strand te rijden. Dit is inderdaad mogelijk. Van 1 november tot 1 april is het toegestaan om, met een ontheffing het strand op te gaan.

Wij zijn hier echter niet blij mee. Het strandrijden komt voort uit een oud eilander gebruik, het strandjutten. Vroeger met paard en wagen en van lieverlee steeds meer gemotoriseerd. Om die reden vinden wij dat het een gebruik voor eilanders moet blijven.

Daarnaast ligt het strandrijden al jaren onder druk. Diverse organisaties en instellingen proberen het strandrijden meer en meer in te perken of zelfs geheel te verbieden.

Grote aantallen auto's op het strand, met name in de drukkere periodes (weekenden, kerst- en voorjaarsvakantie) doet onze zaak geen goed.

Het bestuur van de LRCT wil daarom een vriendelijk maar dringend beroep op u doen af te zien van uw (eventuele) plannen het strand op te gaan tijdens uw verblijf op Terschelling.