Jubileumreis naar Billing, uk.

10 daagse reis naar engeland i.v.m. 10 jarig bestaan LRCT

Na op de vroege zaterdag morgen door het bestuur te zijn uitgezwaaid werd de (lange) reis richting Engeland gestart. In Harlingen aangekomen werden eerst nog de nodige boodschappen gedaan om de week te kunnen overleven (kaas en andere slecht verkrijgbare eten- en drinkenswaren). Nadat alle boodschappen veilig opgeborgen lagen kon de reis voor korte duur vervolgd worden, aan een landrover wil namelijk nog wel eens wat mankeren, zo ook aan een aantal van de landrovers die meereden. Nadat de kleine mankementen verholpen waren kon dan eindelijk echt aan de reis worden begonnen, na een tussenstop bij landrover vrienden in Amsterdam kwamen wij aan in Hoek van Holland. Hier werd eerst nog een hapje en een drankje gedaan voordat de 7 landrovers de boot op pruttelden. Op de boot werd onder het genot van een drankje de reis nog eens doorgenomen, ook werd er nog even gebruik gemaakt van het taxfree shoppen. De bootreis is verder rustig verlopen, het was prachtig weer om de overtocht goed te laten verlopen. Na een redelijke nachtrust werden we ’s ochtends om half 6 lokale tijd door de intercom gewekt met de mededeling dat we nog een uurtje hadden om ons klaar te maken om van boord af te gaan. Bij de bestuurders begonnen toen de zenuwen op te spelen, een aantal waren nog nooit in Engeland geweest en hadden geen idee hoe het zou zijn om aan de verkeerde kant van de weg te rijden. Gelukkig kwam dit na een paar instructies helemaal goed. De reis richting Cambridge werd gestart. Aangezien we alle tijd hadden hebben we ervoor gekozen om een toeristische route te rijden, dit zijn weggetjes waar met moeite 2 auto’s naast elkaar kunnen rijden. Het mooie aan dit soort weggetjes is dat je door de mooiste gebieden komt en zo echt iets van de prachtige landschappen ziet die Engeland te bieden heeft. Onderweg heeft de colonne veel bekijks, het komt ook niet zo vaak voor dat er 7 landrovers achter elkaar rijden die uit het buitenland komen. Na veel te hebben gezien kwamen wij aan bij het hotel waar de eerste nacht in Engeland werd doorgebracht.

Na een flink Engels ontbijt te hebben genuttigd werd de reis naar Stratford on Avon gestart. Aangezien er nog wat boodschapjes gedaan moesten worden werd ervoor gekozen om de snelste route te nemen. Rond een uur of 2 kwamen we aan bij de camping, en was het tijd om de tenten op te zetten, voor sommigen een flinke klus en voor anderen een fluitje van een cent. ’s Avonds werden de gaspitjes aangestoken om voor het eerst deze week zelf een maaltijd te maken. Vroeg naar bed want morgen naar de “heilige” grond waar de landrover word gemaakt. De volgende ochtend was de opwinding te voelen, de landrover fabriek ging bezocht worden. Na een korte rit kwam de gate in zicht en na wat foto’s te hebben gemaakt van passerende gloednieuwe landrovers was het tijd om naar binnen te rijden. Na een korte film over de geschiedenis van de landrover en nadat alle veiligheidsregels waren uitgelegd en de stofjassen waren uitgedeeld was het tijd om de fabriek binnen te gaan. Als een stel kinderen in een snoepfabriek werd er rondgelopen. Er was een guide mee die ons haarfijn uitlegde hoe alle onderdelen gemaakt en geassembleerd werden, zeer interessant. Helaas mochten er in de fabriek geen foto’s gemaakt worden. Nadat de tour afgelopen was werden de nodige landrover souvenirs en kleding ingeslagen. Met een grote glimlach op het gezicht en een lege beurs reed iedereen weer terug naar de camping. ’s Avonds werd er door een deel van de groep nog een pub bezocht maar helaas (lees: gelukkig) sluiten deze al om 11 uur.

Het bezoek aan het Engelse motor museum in Gaydon was zeer geslaagd. Wegens het 60 jarige land rover bestaan waren er extra veel land rovers te bezichtigen, waaronder de eerste land rover en de speciale tomb raider uitvoering. Na een aantal nachten Stratford werd de reis nu vervolgd naar Billing waar de jaarlijkse landrover show gehouden werd. De show was druk bezocht, op de camping stonden duizenden landrover liefhebbers (met hun land rover) van over de hele wereld. Er waren verschillende dingen te doen, zo was er een deel waar terrein gereden kon worden en er was een deel waar landrovers geshowd werden. Het grootste deel van het terrein bestond uit de onderdelenmarkt, deze markt bestond uit een deel waar bedrijven nieuwe onderdelen verkochten en een deel waar tweedehands onderdelen verkocht werden. Hier werd de hele dag naar koopjes gezocht. De laatste dag op Billing was het leukst, aangezien de handelaren geen zin hadden om alles weer mee naar huis te nemen waren toen de echte koopjes te krijgen.

Al met al was het een zeer leuke reis waar nog lang over nagepraat zal worden.

 

p.s. Iedereen is weer veilig thuisgekomen en alle land rovers hebben de reis overleefd.